Antikvariát U 108 BUDDHŮ

Galerie - Neznámá česká avantgarda a typo

Jahoda Josef / Krajc Fr.
Pazderna

Česká avantgarda - Rarita !!
Nakladatelství PLAMJA 1931
avantgardní obálka a 6 orig.dřevorytů Fr.Krajc
336 stran, pův.brož.8°
14 x 19,5 cm


stav: obálka zašpinená, odřená a na třech místech natržená, jinak dobrý stav

akad. malíř Rudolf Krajc
Narodil se 6. června 1907 v Bechyni. Po absolutoriu reálky v Táboře studoval na pražské Akademii výtvarných umění nejprve v ateliéru prof. Maxe Švabinského, později u prof. Tomáše Františka Šimona na speciální grafické škole.

U Borových doplnil kresbami jeden ze svazků sebraných spisů Josefa Jahody „Na pitevním stole“. Od roku 1928 se přiklonil k dřevorytu, který vyhovoval jeho tehdejšímu silnému sociálnímu cítění. Toto období vyvrcholilo cyklem dřevorytů z r. 1931 pro přítele Vladimíra Diviše pro první svazek kuriózní soukromé edice Aqua tofana vydaného v Horní Vsi u Horní Cerekve „Šest dřevorytů R. Krajce“. Pěti kolorovanými dřevoryty vyzdobil ještě druhý svazek Aquy tofany a to přepis staročeské veršované Písně o Štemberkovi (1931), dále ilustroval staročeskou Píseň Závišovu.


V květnu r. 1933 se Rudolf Krajc představil veřejnosti v Krásné jizbě v Praze svou soubornou výstavou kreseb a grafik, chystala se výstava v Brně a opět v Praze. Bohužel, tento mladý a talentovaný umělec podlehl zákeřné tuberkulóze a umírá 14. března 1934 ve věku 27 let.




ilustrace/Fr.Krajc

ilustrace/Fr.Krajc