Antikvariát U 108 BUDDHŮ

!!!! Posíláme i přes Zásilkovnu !!!!

Fotografické publikace

Kolář Viktor / Žila Jaroslav
Ostrava - obležené město

Sfinga Ostrava 1995
123 č/b fotografií Viktora Koláře
doplněno poezií Jar.Žily
132 stran, pův.vazba s přebalem 4°
23 x 26,5 cm

Tato kniha byla vydána na zakázku pro ostravskou radnici jako reprezentativní a upomínková publikace.
Po vydání se rozhodli publikaci nedistribuovat s odůvodněním, že nesouhlasí s celkovým obsahovým vyzněním knihy.
Do prodeje se dostalo z celého nákladu pouze 100-150 kusů.
Na trhu se téměř nevyskytuje.


Viktor Kolář (*1941 Ostrava) je považován za jednoho z nejlepších českých fotografů dokumentární tvorby. Od roku 1960 se jako jeden z mála fotografů soustavně věnuje jednomu tématu, svému rodišti – Ostravě.

Narodil se zde v roce 1941 v rodině vedoucího fotoateliéru a prodejny s fotografickými potřebami, což byla jedna z důležitých skutečností, která ho přivedla k fotografování.

Studoval Fotografický institut v Ostravě, v roce 1964 zahájil svoji pedagogickou dráhu na základní škole v Ostravě a absolvoval svou první autorskou výstavu. V roce 1968 odešel do Kanady, kde pracoval jako pomocník při těžbě molybdenu a v niklových hutích v Manitobě. Poté se dostal do fotografických laboratoří v Torontu. Díky uměleckým stipendiím nafotil soubory zachycující nákupní centra v Montrealu, kde také posléze uspořádal v Optical Gallery výstavu. V roce 1973 se však přes Paříž a Londýn vrátil zpět do Ostravy, která se v té době nacházela v hluboké normalizaci. Byl proto vyslýchán policií a následně pracoval jako dělník v Nové Huti (t.č. Klementa Gottwalda) a poté v letech 1975–1984 jako jevištní technik divadla Petra Bezruče. Také se oženil s jevištní výtvarnicí Martou Roszkopfovou. Především se ale dále ve svém volném čase zabýval fotografováním a toto období se dá bez nadsázky nazvat jeho vrcholným. Teprve od roku 1985 se mohl opět věnovat fotografii ve svobodném povolání. V roce 1991 získal cenu Nadace Mother Jones v San Francisku. V roce 1994 začal vyučovat fotografický dokument na FAMU v Praze, kde se v roce 2000 habilitoval na docenta. Ve spolupráci s básníkem Jaroslavem Žilou vydal knihu Ostrava-obležené město. Ostravský magistrát však s jejím vyzněním a obsahem nesouhlasil, a proto byla kniha stažena.

Díky Kolářovu unikátnímu souboru fotografií z Ostravy mohou ti, kteří v tomto regionu nežijí, hluboko nahlížet do života obyčejných lidí a vidět život takový, jaký zde doopravdy je. Bez nadsázky zobrazuje konfrontaci místních obyvatel s každodenní realitou, která často není příliš radostná. Z autorových fotografií je cítit jeho láska k rodnému městu a lidem.

použitá informace - Wikipedie/otevřená encyklopedie

www.viktorkolar.com/

stav: dobrý, nepatrná odřeninka na přebalu -spodním okraji hřbetu

Prodáno


Dotaz na knihu